recepten courgettes


Gevulde courgette met gehakt


nodig : 2 courgettes, gehakt, look, ajuin, ei, oud brood en garnituur naar keuze


1. Snijd de courgettes in de lengte in 2 en verwijder het vruchtvlees en snijd in kleine blokjes. Hak de look fijn.

2.  het gehakt met de ui, het vruchtvlees, het ei, broodkruim en knoflook.

3. Vul de courgette met dit mengsel en bestrooi met de kaas, tijm en laurier en wat olijfolie. Leg er een klontje boter op en zet 1 uur in een oven van 160°.


Soep van courgette


nodig : 1 courgette, 3 aardappelen, 4 ajuinen, 1 wit van prei, kippenbouillon, boter, peper en zout

1. stoof de ajuin aan

2. voeg de fijngesneden prei toe

3. daana de gesneden courgette (met de pel er nog aan) en de aardappelen

4. voeg waterenbouillon toe

5. laten koken, mixen en afkruiden


Courgette in de oven met hesp (recept Luc)


1. Courgette in de lengte in 2 snijden en de pitten verwijderen

2.  de courgette stomen

3. in een ovenschaal leggen, bedekken met ontvette hesp en gemalen kaas of kaassaus erop leggen

4. eventjes in de oven om te kleuren


Salade van rauwe courgette


1. Maak een dressing van olijfolie, gehakte peterselie en zout

2. Snijd de courgette in dunne reepjes (met dunschiller of mandoline)

3. Doe ze in en grote kom, giet er de dressing over en roer goed tot alle courgette bedekt is

4. afwerken naar keuze met : granaatappelpitjes, Parmezaanse kaas, amandelen of koriander en gegrilde sesamzaadjes.


Rolletjes van aubergine en courgette met 2 kazen (recept Mia)


nodig : 1 aubergine, 1 courgette, rozemarijn (vers), 2 teentjes knoflook, 300 g mozzarella, 50 g harde kaas (bvb provolone), 3 eetl olijfolie, peper en zout

1. snijd de ongeschilde aubergine en courgette elk in 8 schijfjes

2. snipper de knoflook en meng met 2 eetl olijfolie

3. leg de schijfjes courgette en auberginne op een bakplaat met bakpapier. Besprenkel ze met de knoflookolie, peper en zout. Zet deze 20 min in de voorverwarmde oven.

4. rasp ondertussen de hard kaas en snij de mozzarella in blokjes, meng deze 2 kazen .

5. verdeel de kaas over de groenteschijfjes en rol op.

6. vet een ovenschaal in met 1 eetl olijfolie en zet de groenterolletjes rechtop erin

7. steek takjes rozemarijn tussen de rolletjes.

8. plaats de ovenschotel 7 à 8 minuten in de oven, tot de kaas gesmolten is. Zet de laatste 2 min de ovengrill aan.


Courgette-venkel soep (recept Veerle)


nodig : 1/2 ajuin - 2 courgettes - 1 venkel - scheut olijfolie - bouillonblokje(groenten)- 1 liter water - peterselie of dille(afwerking)

1. Snij de groenten grof en stoof ze aan in een weinig olijfolie

2. Voeg het water en bouillonblokje toe - breng aan de kook

3. Mix de groenten fijn en breng op smaak met peper en zout

4. Werk af met wat fijngesnipperde peterselie of dille